Geštalt psihoterapija

Geštalt psihoterapija je pot ozaveščanja lastnih fizičnih, emocionalnih, kognitivnih in duhovnih potreb. Njen cilj ni zgolj odpravljanje ali lajšanje neprijetnih simpotomov in vzrokov čustvenih ali duševnih težav, temveč razvijanje čim večjega zavedanja vedenjskih vzorcev, predpostavk in izbir, ki jih sprejemamo v življenju. Stremi k razvijanju zmožnosti izbire pri odzivanju in doživljanju, k večji kreativnosti in spontanosti in s tem k prevzemanju odgovornosti za oblikovanje lastnega življenja.

Je tudi pot soočanja s samim seboj, pot učenja in osebne rasti, predvsem pa pot poguma, ki temelji na odločitvi, da želiš sprejeti pomoč in se soočiti s tem, kar je v tvojem življenju boleče in ti prinaša trpljenje, žalost ali jezo.

Geštalt pristop temelji na pomembnosti odnosa med terapevtom in klientom in kvaliteti stika, ki se ustvari med njima. Raziskave kažejo, da je odnos med terapevtom in klientom bistven za uspeh psihoterapije in nemalokrat že sam po sebi kurativen. Se čudite? Pa saj je vse, kar smo, le plod odnosov v kombinaciji z našo biološko danostjo. Nevroznanost dokazuje, da se brez sočloveka, brez »drugih« naši možgani praktično ne morejo razvijati, in se tudi razvijajo celo življenje. Zato nikoli ni prepozno, tudi za psihoterapijo.

Psihoterapijo vam ponujam, ker verjamem v ta odnos in sem vas pripravljena spremljati na vaši poti ozaveščanja, skozi smeh in solze. Kdor se odloči za psihoterapijo, naj ve, da ne more spremeniti drugih, spremeni lahko le sebe. In s tem, ko se sam spremeni, ustvari nekaj novega, kar privede do spremembe v drugih. Na vas je, da se odločite, kaj bo vaš naslednji korak.

Več o geštalt psihoterapiji si lahko preberete v prezentaciji Osnove geštalt terapije.

Če bi radi izvedeli še kaj več, si preberite članke tukaj.