Vaše težave

Spodaj je seznam težav, pri katerih vam lahko pomagam. Prav gotovo se bo vsak od nas bolj ali manj prepoznal v nekaterih opisih. Resnično problematične postanejo takrat, ko nam preprečujejo, da bi normalno delovali, polno zaživeli in bili zadovoljni s samim seboj.

Za nekatere bo potrebno le nekaj ur psihoterapije, za druge mogoče nekaj let. Vendar za nobeno ni prepozno.

Seznam težav

· Ste pogosto ali celo neprestano anksiozni oziroma tesnobni? Ste pod nenehnim stresom ali se ne morete sprostiti? Vam pogosto razbija srce, vas tišči v prsih, ste omotični, se potite in morate pogosto na stranišče, pa je z vsemi medicinskimi izvidi vse v redu?

· Ste preživeli več stresnih življenjskih dogodkov (ločitev, bolezen, smrt, nesrečo, izgubo službe, težave z najstniki ipd.) in imate občutek, da izgubljate nadzor nad stvarmi?

· Imate težave v medsebojnih odnosih? Se vam zdi, da sem vam vedno ponavlja ista zgodba? Se znova in znova zapletate v odnose, kjer se počutite čustveno osamljeni, zapuščeni ali zlorabljeni? Vas obhaja obup, da nikoli ne boste deležni sprejetosti, skrbi in topline, po katerih hrepenite?

· Ste ali se vedno znova znajdete v škodljivih osebnih zvezah (z alkoholiki, nasilneži, narkomani), ker mislite, da boljših niste vredni, ali ker se bojite ostati sami?

· Ste v preteklosti doživeli kakšen travmatski dogodek (zlorabo, nasilje, nesrečo), ki se vam nenehno vrača v spomin in kroji vašo sedanjost?

· Težko zaupate, ste neprestano oprezni, sumničavi in pričakujete najslabše? Se vam zdi življenje ogrožujoče in negotovo, se bojite, da bi zboleli, umrli ali se znašli v različnih nevarnostih? Vas je strah, da vas bodo najbližji zapustili ali da bodo umrli?

· Vas preganjajo drugi strahovi in fobije? Se bojite odprtih ali zaprtih prostorov? Se izogibate ljudem, nekaterim situacijam, čeprav vas v bistvu mikajo? Imate težave z javnim nastopanjem in komuniciranjem z neznanci? Imate panične napade, pa sploh ne veste zakaj?

· Imate težave z doživljanjem, izražanjem ali obvladovanjem čustev? Ste neprestano jezni, razočarani, očitajoči in polni zamer?

· Ste osamljeni in odtujeni? Se izogibate intimnih zvez, pa vendar hrepenite po njih? Nimate nikogar, da bi mu zaupali svoje notranje doživljanje in stiske?

· Vas obhajajo občutki praznine, potrtosti, nezadovoljstva? Imate težave s koncentracijo, spanjem, apetitom? Ste izgubili veselje do življenja in se vam zdi nesmiselno? Ste depresivni?

· Vas mučijo občutki manjvrednosti? Ste kritični do sebe, se nenehno primerjate z drugimi in vidite le svoje pomanjkljivosti? Se izogibate družabnih stikov, ker se počutite nezanimivi, nerodni ali čudni?

· Imate občutek, da vas bodo ne glede na vaše dosežke prej ali slej razkrinkali in osmešili? Vas obhajajo močni občutki sramu?

· Imate težave na delovnem mestu? Se ne znate postaviti zase? Ste podvrženi mobingu, izsiljevanju? Se bojite izgorelosti?

· Se vam zdi, da se vedno prilagajate ali podrejate drugim? Da nikoli ne dobite nazaj tistega, kar potrebujete?

· Ste odvisni od hrane, odnosov, dela?

· Vaši odnosi in zdravje trpita, ker se neprestano ženete za nečim in morate biti vedno najboljši?

· Vam partner grozi, da vas bo zapustil, ker vam ni mar za njegove potrebe in čustva? Vas ljudje po določenem času ne marajo več in se vas izogibajo?

· Imate težave pri vzgoji otrok in mladostnikov in s postavljanjem mej?

· Ali pa je preprosto nastopil čas, ko želite izboljšati kakovost svojega življenja, se bolje spoznati in osebnostno rasti?